Mainmenu

Van Gogh Worldwide

Van Gogh Worldwide is een digitaal platform voor alle wetenschappelijke kennis en informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Een kwalitatief hoogstaand platform voor wetenschappelijke doelgroepen, gepresenteerd op een toegankelijke website.


Partners

Van Gogh Worldwide is een gemeenschappelijk initiatief van drie founding partners: het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Deze drie founding partners beschikken over diepgaande kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Van Gogh. Daarnaast bundelen zij specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens. De uitvoering gebeurt samen met een groot aantal partners waaronder musea, onderzoeksinstellingen en particulieren.

Website

Op het platform www.vangoghworldwide.org worden de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten zoals die zijn gepubliceerd in de oeuvrecatalogus van Jacob Baart de la Faille uit 1970. Ook de sindsdien aan Van Gogh toegeschreven kunstwerken zijn terug te vinden. Van deze werken zijn de objectgegevens, briefverwijzingen, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven.


Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie als Linked data wordt gepresenteerd: gegevens afkomstig uit verschillende bronnen sluiten als een geheel op elkaar aan. Informatie over schilderijen en werken op papier van Van Gogh wordt opgehaald bij de bronsystemen van de deelnemers. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date.


Project

Het project richt zich in de eerste fase (november 2017-november 2020) op alle werken van Vincent van Gogh in Nederland: ruim 300 schilderijen en zo'n 900 werken op papier. Daarna worden ook de werken uit de rest van de wereld aan het platform toegevoegd: in totaal zijn er zo'n 2.000 kunstwerken van Van Gogh bekend.


Met dank aan

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting.

 

 
 
 
 
 
Afbeelding: Vincent van Gogh, Korenveld onder onweerslucht, 1890, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Informatie