Mainmenu

Artists4All

Een deskundige werkt voor een museum en weet veel van edelsmeden. Zij zoekt deze op in RKDartists en als ze aanvullingen heeft kan zij met een speciale toegang, gekregen van het RKD, gegevens van de betreffende kunstenaar wijzigen. Deze wijzigingen zijn direct zichtbaar op de website van het RKD en ook in het collectiebeheersysteem van het museum. Ze gebruikt namelijk de gegevens van de kunstenaar via een thesaurus die gebouwd is op de Linked Open Dataset van RKDartists.


Vanaf september 2018 heeft het RKD onder de projectnaam 'Artists4all' gewerkt aan de realisatie van bovenstaand scenario. Dit project heeft twee resultaten opgeleverd die belangrijk zijn voor de digitale ontsluiting van erfgoedcollecties in Nederland.


Bijdragen aan RKDartists door externe deskundigen

Op uitnodiging van het RKD kunnen externe deskundigen wijzigingen aanbrengen bij kunstenaars in RKDartists. Dit gebeurt in een web-omgeving en kan dus overal en altijd plaatsvinden. De deskundige krijgt eerst uitleg over RKDartists en het wijzigen en kan daarna via een speciaal account bij de web-omgeving inloggen. Gemaakte wijzigingen worden meteen zichtbaar op de website van het RKD en via Linked Open Data. Het RKD voert wel redactie maar aangezien het om wijzigingen door deskundigen gaat gebeurt dit achteraf.


RKDartists als Linked Open Dataset beschikbaar

Meer dan 350.000 kunstenaars zijn beschreven in RKDartists. Deze database is nu ook als Linked Open Dataset beschikbaar in data.rkd.nl/artists. De gegevens zijn vertaald naar de standaard schema.org en waar dit niet mogelijk was is er een eigen ontologie gebruikt. Dit betekent dat andere instellingen eenvoudiger kunnen verwijzen naar kunstenaars in RKDartists en de informatie kunnen verwerken in hun website of in thesauri. Het Netwerk Digitaal Erfgoed stimuleert softwareleveranciers om de Linked Open Dataset van RKDartists als thesaurus aan te gaan bieden in collectiebeheersystemen.


Cirkel compleet

De genoemde twee resultaten maken de cirkel compleet voor erfgoeddeskundigen. Vaak geven zij aan dat ze RKDartists veel gebruiken voor onderzoek en ook zouden zij wel een bijdrage willen leveren aan RKDartists omdat zij tijdens het onderzoek veel informatie verzamelen. Maar dat moet dan wel eenvoudig zijn om te doen. Nu kunnen deze deskundigen tijdens hun onderzoek op de RKDartists-website bij een bepaalde kunstenaar direct doorklikken naar de web-omgeving om gegevens te wijzigen of aan te vullen. Als ze de wijzigingen opslaan wordt het meteen zichtbaar op de website van RKDartists en kan men de verrijkte gegevens meteen gebruiken voor onderzoek of voor gebruik op andere online omgevingen via de Linked Open Dataset.


Dank

Dit project is gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Dank is verschuldigd aan het Literatuurmuseum, het Nederlands Fotomuseum, Sjors de Valk en Roland Cornelissen voor het testen en meedenken tijdens het project.


Meer informatie: rkd4all@rkd.nl en RKDartists