Mainmenu

Het Segal Stillevens Project

Sam Segal
Sam Segal

Het Segal Stillevens Project werd uitgevoerd van september 2008 tot september 2011. Het project is genoemd naar de bio-kunsthistoricus Sam Segal (1933-2018), zelfstandig specialist in Hollandse en Vlaamse stillevens en hing samen met de belangrijke schenking van Segals beelddocumentatie en bibliotheek aan het RKD. De Segal-documentatie bestaat uit informatie en beeldmateriaal van ca. 90.000 stillevens, waarvan er ca. 30.000 door Segal systematisch werden onderzocht, beoordeeld en beschreven. De collectie vormde een belangrijke aanvulling op de beelddocumentatie van het RKD en is inmiddels geheel op kunstenaar ontsloten via RKDartists.

Tijdens het Segal Stillevens Project zijn ruim 5.600 schilderijen en tekeningen met stillevens zo volledig mogelijk beschreven in de database RKDimages. Van 42 kunstenaars met wie Sam Segal zich uitgebreid had beziggehouden, zijn als het ware gehele oeuvrecatalogi online gekomen. Het RKD wilde graag een belangrijk deel van de onderzoeksgegevens openbaar maken die Segal in de loop der jaren had verzameld. Veel van de informatie was niet eerder in de kunsthistorische literatuur gepubliceerd. Inhoudelijk ligt de nadruk op de toeschrijving van de stillevens, de ontsluiting in trefwoorden van de afgebeelde bloemen en planten en dieren (met hun Latijnse namen) en de herkomst van de kunstwerken.

Het Segal Stillevens Project is uitgevoerd met financiële steun van de Britse ondernemer Brian Capstick, oprichter van Datix in Londen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in software voor de gezondheidszorg.

Kunstenaars opgenomen in het Segal-project

Ex Libris
Ex Libris

De volgende kunstenaars zijn uitvoerig behandeld:

Aelst, Evert van
Aelst, Willem van
Ast, Balthasar van der
Beert, Osias (I)
Bosschaert, Abraham
Bosschaert, Ambrosius (I)
Bosschaert, Ambrosius (II)
Bosschaert, Johannes
Bray, Dirck de
Bray, Joseph de
Bronckhorst, Johannes
Collier, Edwaert
Coorte, Adriaen
Gheyn, Jacob de (II)
Gijsbrechts, Cornelis Norbertus
Gijsbrechts, Franciscus
Gsell, Dorothea Maria Henrietta
Henstenburgh, Anton
Henstenburgh, Herman
Herolt, Johanna Helena
Hoefnagel, Alexander
Hoefnagel, Jacob
Hoefnagel, Joris
Holsteyn, Pieter (I)
Holsteyn, Pieter (II)
Huijsum, Jan van
Huysum, Francina Margaretha van
Huysum, Jacob van
Huysum, Justus van
Huysum, Michiel van
Kalf, Willem
Marrel, Jacob
Merian, Maria Sibylla
Mignon, Abraham
Peeters, Clara
Pseudo-Bosschaert
Ruysch, Rachel
Savery, Jacob (I)
Savery, Roelant
Schrieck, Otto Marseus van
Seghers, Daniël
Veerendael, Nicolaes

De resultaten van het Segal-project zijn online raadpleegbaar.
Literatuur: R. van Leeuwen, Sam Segal, biokunsthistoricus: zijn schenking aan het RKD en het Segal Project, RKD Bulletin (2010), nr. 1, pp. 20-35.

Informatie