Mainmenu

Gerson Digital

Onder de vlag Gerson Digital voert het RKD, in nauwe samenwerking met verschillende (inter)nationale partners, een grootschalig onderzoek uit naar Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de zeventiende eeuw in internationaal perspectief.


Project

Het project, dat in 2013 van start ging, behandelt de werkzaamheid van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars uit de zeventiende eeuw in het buitenland en gaat in op de wisselwerking met hun collega's aldaar. Tevens wordt ruim aandacht besteed aan Europese opdrachtgevers, verzamelaars en handelaren die Hollandse en Vlaamse schilderijen kochten, zowel in de Nederlanden als elders. Hierdoor konden plaatselijke kunstenaars deze werken leren kennen en vertaalden zij, soms jaren later, de Nederlandse beeldtaal in hun eigen schilderijen.

Ten grondslag aan dit project ligt de belangrijke, maar gedateerde publicatie van Horst Gerson (1907-1978), Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts (1942/1983), waarin de verspreiding en receptie van de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw in vrijwel alle Europese landen en daarbuiten aan bod komt.

Het doel van het project is een Engelstalige, kritisch geannoteerde en volledig geïllustreerde digitale editie uit te brengen en nieuw onderzoek te stimuleren en publiceren. Door het Gerson onderzoek wordt tevens de kunsthistorische informatie in RKD Explore over Nederlandse kunst in internationale context verrijkt.


Reeds verschenen delen


Partners

Informatie