Mainmenu

Digitalisering beelddocumentatie

Sinds juni 2018 digitaliseert het RKD zijn beelddocumentatie van 5,5 miljoen afbeeldingen. In samenwerking met Picturae en met behulp van state-of-the-art (scan)technologieapparatuur wordt nationaal erfgoed toegankelijker gemaakt en duurzaam geconserveerd.


RKD Viewer

De gedigitaliseerde afbeeldingen zijn op de studie- en leeszaal beschikbaar via de RKD Viewer. Met deze tijdelijke applicatie sorteert het RKD voor op een online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek, waarmee onze hele collectie beelddocumentatie overal ter wereld beschikbaar komt.


Online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek

Het digitaliseren en online beschikbaar stellen van de veelgebruikte beelddocumentatie – die door inhoud, omvang en ordening uniek in de wereld is – via een online platform, biedt veel nieuwe mogelijkheden. Zo zal visual search het onderzoek naar kunstwerken versnellen, vergemakkelijken en verrijken. Gebruikers kunnen straks 24 uur per dag, waar dan ook ter wereld, hun zoekresultaten via een druk op de knop eenvoudig naast elkaar plaatsen en door in te zoomen op detailniveau te bekijken.


Fases

De beelddocumentatie in de groene dozen wordt in fases gedigitaliseerd en zal vervolgens twee tot drie maanden niet raadpleegbaar zijn. Bekijk hier de beschikbaarheid. Hieronder vindt u een overzicht van de beelddocumentatie die wordt gedigitaliseerd, inclusief de huidige status:

  • Oude Nederlandse Tekenkunst van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden (status: digitalisering afgerond)
  • Oude Nederlandse Schilderkunst van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden (status: digitalisering afgerond)
  • Buitenlandse Kunst (status: wordt momenteel gedigitaliseerd)
  • Negentiende-eeuwse Nederlandse en Belgische kunst (status: wordt momenteel gedigitaliseerd)
  • Toegepaste kunst