Mainmenu

Dendro4Art

Dendro4Art www.dendro4art.org is een onderzoeksplatform, gelanceerd door het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en CATS – Centre for Art Technological Studies and Conservation (Kopenhagen), dat unieke dendrochronologische onderzoeksgegevens over paneelschilderijen en houten sculpturen beschikbaar stelt. Deze hub biedt voor dendrochronologen en kunsthistorici over de hele wereld, toegang tot uitgebreide onderzoeksdata, waaronder ruwe data en informatie over dendrochronologie. Het platform nodigt gebruikers uitdrukkelijk uit om gegevens te delen, waardoor de onderzoeksgemeenschap verder wordt uitgebreid en versterkt.


Ruwe gegevens over dendrochronologie

Tot 2019 presenteerde het RKD dendrochronologische rapporten en werktekeningen opgesteld door Em. Prof. Dr. Peter Klein (Universiteit van Hamburg). Onderzoekers uit het veld hebben toen de sterke wens geuit om ook de ruwe gegevens van het dendrochronologisch onderzoek te raadplegen - gegevens die ook voor verder onderzoek door andere geleerden kunnen worden gebruikt. Nu zullen enorme hoeveelheden ruwe onderzoeksdata, ook wel meetreeksen genoemd, die door professor Klein ter beschikking zijn gesteld, vrij toegankelijk zijn voor het grote publiek dankzij de samenwerking tussen het RKD en CATS. Deze inspanning werd mogelijk gemaakt dankzij de genereuze fondsen van de Deense Carlsberg Foundation.


Dendrochronologie

Dendrochronologie is de studie van houten objecten, zoals paneelschilderijen, waarbij wordt gekeken naar de breedte van de jaarringen in het hout. Klimatologische omstandigheden bepalen de breedte van elke jaarring tijdens de levensduur van een boom, wat resulteert in unieke variaties in de breedtes van de jaarringen die specifiek zijn voor elke tijdsperiode en elke houtsoort. Dendrochronologen vergelijken deze boomringpatronen, of meetreeksen, met jaarringchronologieën van duizenden bomen. Op die manier kunnen zij de precieze geografische oorsprong van houten voorwerpen vaststellen en deze dateren.


Platform voor wetenschappers en belangstellenden

De dendrochronologische gegevens kunnen gratis worden gedownload via de Dendro4Art-site. Het biedt een platform voor wetenschappers om informatie over dendrochronologie te delen en op de hoogte te blijven van het onderwerp, en stelt ook belangstellenden in staat meer te weten te komen over dendrochronologie. De hub is gekoppeld aan de databases van het RKD, met name RKDtechnical (onderzoeksgegevens van technisch onderzoek naar objecten) en RKDimages (kunsthistorische en object-gegevens).

Deze rijkdom aan data binnen de RKD datastructuur zorgt ervoor dat de dendrochronologische gegevens worden veiliggesteld binnen een duurzame infrastructuur. RKD en CATS nodigen onderzoekers dan ook nadrukkelijk uit om hun data te delen via het Dendro4Art platform met als doel een dynamisch en steeds groeiend dendro-netwerk te creëren.

 

Informatie