Mainmenu

RKD Maps Handleiding

In RKDmaps kunnen verschillende zoekresultaten gelijktijdig worden bekeken om zo om zo de geografische verbanden tussen verschillende selecties te visualiseren en te analyseren. In RKDmaps is visualisatie naar tijd en naar ruimte mogelijk. U kunt ook geoJSON-bestanden met elders verkregen data in de tool openen. Ook is het mogelijk om historische kaarten te gebruiken.


Handleiding

Stap 1
Klik hier om naar RKDmaps te gaan. Let op: om gebruik te maken van RKDmaps heeft u een RKD explore account nodig. Deze kunt u hier gratis aanmaken. Heeft u al een RKD explore account? Dan kunt u hier inloggen. Bekijk de handleiding voor geografische visualisatie binnen RKD explore, voordat u met RKDmaps aan de slag gaat.

Stap 2
Laad uw opgeslagen GeoJSON-bestanden via 'add geojson file' in RKDmaps.

Stap 3
Geef uw bestanden een naam via 'Layer name'.

Stap 4
Geef elk bestand desgewenst een eigen kleur. De locaties die met stippen zijn aangeduid, worden semitransparant getoond. Zo kunt u zien waar verschillende resultaten over elkaar heen liggen (hoe donkerder de stip, hoe meer resultaten op die locatie). We raden u aan lichte kleuren te kiezen voor een beter effect.

Stap 5
Andere achtergrondkaarten kunnen over de openstreetmap-presentatie worden geschoven door een link in te voeren in het veld 'add historic map'. Dat kunnen zowel moderne kaarten (bijvoorbeeld: www.leaflet-extras.github.io) als historische kaarten (bijvoorbeeld: www.amsterdamtimemachine.nl of www.mapwarper.net) zijn. De transparantie van de kaart kan worden aangepast. 

Stap 6
Bij het uploaden van uw selectie verschijnt, mits de eigenschappen 'start' en 'end' in het GeoJSON-bestand zijn opgenomen, onderin de kaart een tijdbalk. U ziet hier van elke laag de periodes van de individuele resultaten weergegeven. De kleurdichtheid geeft de aantallen resultaten per periode aan: hoe meer kleur, hoe meer resultaten. Het is mogelijk een deel van de tijdbalk te selecteren, waarmee alleen de resultaten binnen die periode op de kaart zichtbaar zijn. Door de tijdselectie te verschuiven ziet u de wijzigingen door de tijd heen.


Verklarende woordenlijst

GeoJSON
GeoJSON
 is een standaardformaat om geometrieën te noteren. Die geometrieën kunnen punten, maar ook lijnen (zoals een straat) of polygonen (zoals een gemeentegrens) zijn. De items (features) in een geojson-bestand, kunnen naast een geometrie ook andere gegevens (properties) bevatten, bijvoorbeeld de naam van een kunstenaar of werk, een datum, etc. Geojson-bestanden kunnen in RKDmaps bekeken worden, maar ook in andere online viewers als geojson.io of GISpakketen als QGIS.

Tilelayers
Tiles zijn plaatjes van stukjes kaart van 256 bij 256 pixels, waaruit op de verschillende zoomniveaus het kaartbeeld wordt opgebouwd. Zo'n tilelayer kan de hele wereld omvatten, in welk geval - zeker voor de diepere zoomniveaus - miljoenen plaatjes nodig zijn. Doordat alleen de plaatjes worden opgevraagd van het stukje kaart dat je op dat moment bekijkt, blijft de applicatie desondanks toch snel.

Een tilelayer kan ook een klein stukje wereld tonen. Bij historische kaarten is dit natuurlijk vaak het geval. Op www.amsterdamtimemachine.nl worden bijvoorbeeld verschillende historische kaarten van Amsterdam als tilelayers aangeboden. Een tilelayer is te herkennen aan de {x}, {y} en {z} in de url. De {z} staat daarbij voor het zoomniveau, de {x} en {y} geven de positie binnen het zoomniveau aan.

Mapwarper is een online dienst die alternatieve, waaronder historische, kaarten als tilelayers aanbiedt (kijk bij een kaart onder tab 'export'). U kunt hier zelf ook kaarten uploaden, georefereren en als tilelayer publiceren.

Informatie