Archief Thomasine Adrienne Doffegnies
In oktober 2022 verwierf het RKD het archief van de kunstenares Thomasine Adrienne Doffegnies (1865-1937). Doffegnies was schilder, aquarellist en tekenaar. Het archief bevat onder meer honderden brieven, inclusief correspondentie met haar zoon Hendrik Willem Cornelder jr. (1896-1990), die ook kunstenaar was.
Thomasine Adrienne Doffegnies
T.A. Doffegnies was vanaf 1884 tot 1888 een leerlinge van de damesklas aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit was een relatief nieuw fenomeen, tot 1872 werden er geen vrouwen toegelaten tot deze kunstacademie. Doffegnies huwde na haar opleiding met de zakenman Hendrik Willem Cornelder (1865-1939). Een jaar later verhuisde het echtpaar met hun pasgeboren kind naar Nijmegen, waar Doffegnies de rest van haar leven werkzaam was als kunstschilder. Haar werk bevindt zich vandaag de dag onder meer in de collectie van het Drents Museum, maar ook in veel privécollecties.
Tentoonstellingen en kunstenaarsverenigingen
De schilderijen van Thomasine Doffegnies werden in haar eigen tijd al goed ontvangen. Vanaf circa 1900 werd haar werk in Den Haag getoond door de internationale kunsthandel Boussod, Valadon & Cie. In Haarlem verkocht kunsthandelaar Johannes Henricus de Bois werk van Doffegnies. Ze stond in de eerste plaats bekend als schilderes van bloemstillevens, maar maakte ook landschappen en figuurstudies. In 1912 kwam ze in contact met Jan Toorop, die haar adviseerde om meer te exposeren. In deze periode werd Doffegnies lid van diverse kunstenaarsverenigingen, waaronder Sint Lucas en Arti et Amicitiae, waar ze deelnam aan de tentoonstellingen van Levende Meesters. Daarnaast had Doffegnies contact met de Amsterdamse Joffers, een groep bevriende kunstenaressen die aan het einde van de negentiende eeuw hadden gestudeerd aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze exposeerde haar werk ook met hen.
Aanwinst voor het RKD
Het archief van T.A. Doffegnies is geschonken aan het RKD door Doffegnies’ achterkleinkinderen Lous en Ingrid Martin, evenals het archief van haar zoon Henk Cornelder jr. Het archief bestaat voornamelijk uit brieven en correspondentie, maar omvat ook foto’s en een boedellijst gemaakt na het overlijden van Doffegnies. Een deel van het archief van Doffegnies is eerder verloren gegaan, waardoor het extra waardevol is dat het gespaarde deel terug is in Den Haag, een plek die gedurende haar leven tekenend was voor haar kunstenaarschap.