Expositie in het teken van gedigitaliseerde beeldhouwersarchieven

Lucebert, Atelierfoto met Willem Reijers, ca. 1957, collectie RKD

Op 10 oktober opent bij het RKD de tentoonstelling Herdenkingsmonumenten: Bevrijding in beeld. De tijdelijke expositie laat een selectie objecten zien uit de archieven van vier beeldhouwers die na de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk waren voor een aantal van de bekendste monumentale herdenkingsbeelden.

Digitaliseringsproject

In 2023 startte het RKD met de digitalisering van dertien beeldhouwersarchieven met betrekking tot de periode rond de Tweede Wereldoorlog. De archieven bevatten 40 meter aan correspondentie, persoonlijke documenten, foto’s en administratie en geven inzicht in het artistieke leven tijdens de oorlog en na de Bevrijding. Onlangs is het digitaliseringsproject afgerond. In de komende maanden wordt gewerkt aan het online beschikbaar maken van de archieven in RKD Research. 

Mari Andriessen in tentoonstelling Herdenkingsmonumenten: Vrijheid in Beeld
1. Fotopersbureau C. de Boer, Mari Andriessen en Paul van Crimpen werken aan het Marinemonument in de tuin van Andriessen, 1965, collectie RKD
2. Agenda van Mari Andriessen uit 1965: op 20-24 juni 1965 noteerde hij ‘hakken Marine met v. Cr.’, collectie RKD

Expositie over herdenkingsmonumenten

Om een indruk te geven van de inhoud van de archieven wordt bij het RKD een tijdelijke expositie ingericht met een kleine selectie van het archiefmateriaal. De focus ligt op een specifiek aspect van de periode na de Bevrijding. Er was een grote behoefte aan monumenten om de herinnering aan de oorlog levend te houden en de slachtoffers te gedenken. In totaal verrezen in de jaren 1945-1965 zo’n 3900 herdenkingsmonumenten. Dit ongekend hoge aantal monumentale, autonome beelden in de openbare ruimte betekende een grote opdrachtenstroom voor kunstenaars en een stimulans voor de beeldhouwkunst in Nederland. 

Fred Carasso werkend aan het kleibeeld van de Prometheus op het terrein van het Olympisch Stadion, 1947, collectie RKD
3. Fred Carasso werkend aan het kleibeeld van de Prometheus op het terrein van het Olympisch Stadion, 1947, collectie RKD 
4. Rekening van de Firma Goedewaagen's voor 80 broden boetseerklei voor de Prometheus, 24 april 1947, collectie RKD

Vier beeldhouwers

De tentoonstelling Herdenkingsmonumenten: Bevrijding in beeld laat de ontstaansgeschiedenis en het maakproces zien van een aantal herdenkingsmonumenten van vier beeldhouwers die een belangrijke rol speelden in het naoorlogse Nederland: Mari AndriessenWillem ReijersCharlotte van Pallandt en Fred Carasso. Naast het archiefmateriaal van het RKD worden voorstudies en modellen in gips en brons uit de collectie van Museum Beelden aan Zee in de tentoonstelling opgenomen.

De tentoonstelling Herdenkingsmonumenten: Bevrijding in beeld opent op 10 oktober 2024. Het programma van het RKD tijdens Museumnacht Den Haag op 12 oktober zal in het teken staan van de tentoonstelling. Op 7 november houdt dr. Matisse Huiskes een RKD Talk over Fred Carasso. 

Lucebert, Atelierfoto met Willem Reijers, ca. 1957, collectie RKD
5. Lucebert, Atelierfoto met Willem Reijers, ca. 1957, collectie RKD