RKD op PAN Podium
Van 24 november t/m 1 december 2024 vindt de 37e editie van de kunst-, design- en antiekbeurs PAN Amsterdam in de RAI Amsterdam plaats. Het RKD neemt op zondag 24 november deel aan het programma van PAN Podium.
PAN Podium
Tijdens PAN Amsterdam tonen 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. PAN Podium biedt de bezoekers van PAN Amsterdam een afwisselend programma vol inspirerende talks en interactieve presentaties. Dit jaar staat de programmering per dag in het teken staan van een ander thema.
Verzamelaars, handelaars en weduwen
Op zondag 24 november staat PAN Podium in het teken van Herstory. Aan Femke Valkhoff is gevraagd om een lezing te geven over het onderzoek dat zij deed naar vrouwen op de Nederlandse kunstmarkt tussen 1860 en 1930. Iedereen heeft weleens gehoord van vrouwelijke verzamelaars als Peggy Guggenheim, Isabella Steward Gardner en Helene Kröller-Müller. Zij richtten eigen musea op voor de collecties die zij bijeenbrachten. Maar er waren meer vrouwen die verzamelden. Zij deden dat meestal op minder grote schaal dan Kröller-Müller en hun collecties raakten na hun dood eerder verspreid dan dat deze in musea terechtkwamen.
Behalve als verzamelaar waren vrouwen ook actief op de kunstmarkt als verkoper. Weduwen van kunstenaars deden de overgebleven schilderijen uit het atelier van hun echtgenoot van de hand. Een enkeling handelde in kunst en richtte daarvoor een eigen bedrijf op. In de talk van Femke Valkhoff, waarin resultaten uit nieuw onderzoek worden gedeeld, staan zij centraal. Wie waren deze vrouwen? Waarom werd er niet eerder aandacht aan hen besteed? Kunnen zij als inspiratie dienen voor huidige verzamelaars en handelaars? De talk Verzamelaars, handelaars en weduwen: Vrouwen op de Nederlandse kunstmarkt tussen 1860 en 1930 begint om 13:00 uur.
Femke Valkhoff
Femke Valkhoff werkte van februari tot augustus 2024 als junior onderzoeker bij het RKD aan het project Vrouwelijke verzamelaars in de kunst 1780-1980. Daar deed zij vooral kwantitatief onderzoek naar vrouwelijke (ver)kopers van kunst en toegepaste kunst in de verkoopboeken van kunsthandels Van Wisselingh en Goupil. Momenteel is zij promovendus aan de Universiteit Utrecht binnen het project How do Cities Make Women? Empowerment, Self-Development, and Learned Identities in the Early Modern Dutch City.