Short course: Watermarks & computational art history

Het RKD organiseert in mei 2025 een short course over watermerkanalyse met behulp van digitale tools. De vierdaagse cursus wordt tweemaal aangeboden en wordt geleid door prof. Rick Johnson, pionier in computationele kunstgeschiedenis en emeritus professor aan Cornell University. De inschrijving voor de short course is gesloten.

Analyse van watermerken
Watermerken zijn een belangrijk hulpmiddel bij onderzoek naar herkomst, productie en datering van kunstwerken op papier. De short course Watermarks & computational art history biedt MA/PhD-studenten, conservatoren en andere kunsthistorici de kans om inzicht te krijgen in de analyse van watermerken in papier met behulp van digitale tools. Tijdens de vierdaagse cursus (aangeboden in twee verschillende weken) krijg je een grondige introductie in het watermerkenonderzoek. Daarbij ligt de nadruk op de technische en praktische aspecten van het identificeren en vergelijken van watermerken, met als doel speciaal ontwikkelde tools te leren gebruiken en de zogenaamde watermark libraries te verbeteren en toe te passen in kunsthistorisch onderzoek.
De short course is onderdeel van het onderzoeksproject Watermarks. In dit project wordt met innovatieve digitale tools en beeldverwerkingstechnieken het proces van watermerkidentificatie en -vergelijking verbeterd. Er wordt gewerkt met het Watermark Imaging System (WImSy), een mobiel apparaat dat binnen enkele minuten scans kan maken van de tekeningen en hun structuren, inclusief watermerken.
Programma
Dag 1: Introductie – Geschiedenis en gebruik van watermerken in dateringstechnieken.
Dag 2: Praktijk – Werken met digitale tools voor watermerkenanalyse.
Dag 3: Praktijk – Het bouwen van een gestructureerde watermerk library.
Dag 4: Toepassing – Zelfstandig onderzoek en opdrachten met casestudies.
Plus: Vrijdagmiddag 16 mei - Public lecture door prof. Rick Johnson en dr. Rob Fucci.