Crowdsourcingsproject Brediusaantekeningen
De archiefaantekeningen van Abraham Bredius (1855-1946) bevatten een schat aan informatie over de levens van Nederlandse kunstenaars uit de zeventiende eeuw. Met behulp van een crowdsourcingplatform wil het RKD deze veel geraadpleegde bron digitaal toegankelijk maken in RKDexcerpts. Iedereen die aan dit project een bijdrage wil leveren, kan zich als vrijwilliger aanmelden.
Inhoud
Het doel van het crowdsourcingsproject Brediusaantekeningen is om met hulp van vrijwilligers de vele excerpten die Bredius maakte van archiefstukken van metadata te voorzien. Na afloop van het project zullen de afbeeldingen van de afzonderlijke excerpten met de bijbehorende metadata te doorzoeken zijn in de online database RKDexcerpts.
Crowdsourcingsproject Brediusaantekeningen
Vanaf de late negentiende eeuw bracht Abraham Bredius, Rembrandtspecialist en tot 1909 directeur van het Mauritshuis, ontelbare uren door in de toen nog niet openbare Nederlandse archieven. Als een van de eersten verrichtte hij diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw in de Republiek werkzaam waren. Hij deed dat op een systematische wijze en noteerde wat hem van belang leek voor de kennis omtrent hun leven en werk. Bredius' speurzin resulteerde uiteindelijk in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken. Een gedeelte van zijn vondsten verwerkte hij in publicaties, onder meer in de rubriek ‘Archiefsprokkelingen’ in het tijdschrift Oud Holland en in de uit zeven delen bestaande Künstler-Inventare, maar veel bleef ongepubliceerd. De door Bredius verzamelde gegevens vormen nog altijd een belangrijke bron voor kunsthistorisch onderzoek en een eerste toegang tot de originele archiefstukken.
Project
Het crowdsourcingsproject ging in 2021 van start met de excerpten die kunstenaars werkzaam in Amsterdam betroffen. Momenteel worden de excerpten verwerkt van kunstenaars die werkzaam waren in andere steden, zoals Den Haag, Leiden, Delft, Haarlem, Dordrecht, Middelburg en Gorinchem. Projectleider is Suzanne Laemers, conservator vroege Nederlandse schilderkunst.
Fondsen
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in het kader van het project Golden Agents. De creatieve industrie van de Nederlandse Gouden Eeuw, de Gravin van Bylandt Stichting, de familiestichting Bredius, de Vrienden van het RKD en het Cultuurfonds Zuid-Holland. Het crowdsourcingsplatform kwam tot stand in samenwerking met Atlantis Crowdsourcing.
Toelichting
Iedereen die van een uitdaging houdt en het leuk vindt om aan een inhoudelijk project bij te dragen, kan zich als vrijwilliger aanmelden. Meehelpen houdt in dat je kennismaakt met leven en werk van zeventiende-eeuwse kunstenaars. Met hun familie, sociale netwerk en met de regeling van hun financiën. Maar ook hoe zij, in testamenten bijvoorbeeld, hun nalatenschap regelden, want misère en dood lagen in de zeventiende eeuw nadrukkelijk op de loer. En net zoals tegenwoordig berokkende men elkaar schade, zowel financieel, materieel als fysiek. Daarover biedt een aantal documenten inzicht, soms op indringende wijze.
Meld je aan als vrijwilliger
Alle hulp is welkom om de aantekeningen beschikbaar te maken!