Project Van Gogh Worldwide afgerond
In 2017 startte het project en nu is het tijd om vanaf 1 oktober 2023 het platform Van Gogh Worldwide over te dragen aan het beheerteam. Het project is officieel afgerond. Maar wat betekent dat voor de instellingen die zich nog op het platform willen aansluiten? En hoe worden de data van de deelnemende instellingen bijgewerkt?
Musea wereldwijd
Op 5 november 2020 werd het digitale onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide gelanceerd. Het project was een iniatief van het RKD, het Kröller-Müller Museum en het Van Gogh Museum. In de eerste fase van het project zijn alle werken van Vincent Van Gogh in Nederlandse collecties aan het platform toegevoegd (meer dan 50 procent van alle bekende werken). Van 2021 tot en met 2023 was het doel om wereldwijde collecties aan te sluiten op het platform. Om dit te bereiken is er samengewerkt met musea over de hele wereld.
Beheer vanaf 1 oktober
Het beheer van het platform is in handen van het RKD. Omdat het Van Gogh Worldwide team (nog) niet van alle internationale musea de data heeft ontvangen, is er een oplossing gevonden om toch alle op dit moment bekende werken van Vincent van Gogh op het platform te tonen en zo een compleet overzicht van zijn oeuvre te geven. De kunstwerken van musea waarvan nog geen data zijn ontvangen, worden op het platform gepubliceerd met de gegevens van Jacob Baart de la Faille (The Works of Vincent van Gogh. His Paintings and Drawings, Amsterdam 1970). Op het platform worden deze kunstwerken aangeduid met het label ‘De la Faille 1970 data’. De musea worden expliciet uitgenodigd om deze data te laten vervangen door hun meer actuele data.
Vanaf 1 oktober 2023 zal het beheerteam van Van Gogh Worldwide zorg dragen voor de verbetering van het platform en musea uitnodigen om eventuele updates te delen. Voor meer informatie over Van Gogh Worldwide kunt u contact opnemen met info@vangoghworldwide.org.