Archief herman de vries

 Archief herman de vries

Het omvangrijke archief van de belangrijke ZERO-kunstenaar herman de vries is vanuit zijn woning in het Beierse Eschenau naar het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis getransporteerd. De komende jaren komt het archief beschikbaar voor onderzoek.

Natuurlijke materialen

herman de vries was in 1961 betrokken bij de totstandkoming van de Nul-groep, een Nederlandse beweging van kunstenaars die in hun kunst de werkelijkheid wilden isoleren en herleiden tot de essentie, zonder context. Monochrome werken, werken met herhaalde patronen en ongebruikelijke kunstmaterialen waren het resultaat. Kopstukken zijn Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Armando. herman de vries, van oorsprong plantkundige, werkt voornamelijk met natuurlijk materiaal zoals aarde, gras en verzamelingen van planten met een bepaalde werking. Zo onderstreept hij de band tussen mens en natuur.

Drugsarchief

De uitgebreide documentatie rond de hallucinogene en geestverruimende werking van planten, zijn 'drugsarchief', is slechts een deel van de vries' omvangrijke archief. Aantekeningen, correspondentie, foto's, projectplannen en onderzoek naar de natuur en haar omgeving geven goed zicht op de onderzoekende en verbindende kunstenaarspraktijk van de vries. Hij werkte met veel eveneens bekende kunstenaars. In het archief zit onder meer de correspondentie met Amerikaans kunstenaar James Lee Byars (1932-1997). Het archief geeft een rijk beeld van de kunstenaar als persoon, zijn interesses en de ontwikkeling van zijn oeuvre.

Prof. Dr. Chris Stolwijk, Algemeen directeur RKD: "Met de verwerving en beschikbaarstelling van het archief van herman de vries krijgt het onderzoek naar zijn werk in de context van de Nul-groep een enorme impuls. Het RKD is zeer verheugd dat de kunstenaar dit bijzondere archief bij ons heeft willen onderbrengen."

 Archief herman de vries
André Smits, herman de vries, Eschenau 5 juli 2016. © RKD