Mainmenu
Kwalificaties
architect, architectuurhistoricus
Peters was naast architect tevens architectuurhistoricus. Als architect is hij vooral bekend geworden door zijn talloze ontwerpen voor postkantoren en andere overheidsgebouwen. In 1876 werd Peters, dankzij Cuypers en diens medestander Victor de Stuers, benoemd tot Rijksbouwkundige voor de Gebouwen van Financiën, later werd hij Rijksbouwmeester. Voor zijn werk verzamelde Peters prenten van stadsplattegronden en stadsgezichten van Nederlandse steden. Doordat hij die bij antiquariaten en veilingen vaak in bundels moest kopen, ontstond een bonte verzameling topografie en tekeningen over België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en de Oudheid. Op Peters tachtigste verjaardag (januari 1927) kwam de verzameling voor vijftienduizend gulden in bezit van de toenmalige Afdeling der Bouwkunde van de Technische Hogeschool Delft. Alle bladen zijn gefotografeerd en opgenomen in de beeldbank van de TU Delft. Enkele tientallen niet-topografische tekeningen zijn in het verleden vermoedelijk aan het RKD overgedragen omdat ze niet in de collectie pasten.
Nationaliteit/school
Nederlands
Geboren
Groningen (stad) 1847-01-01
Overleden
Den Haag 1932-12-19
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzame periode
1863 - 1932
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
 • Sneek 1863 - 1867
  leerling van de architect A. Breunissen Troost
 • Amsterdam 1867
  vervolg opleiding op het bureau van P.J.H. Cuypers
 • Blauwhuis 1867 - 1869
  hoofdopzichter bij de bouw van de rooms-katholieke St. Vituskerk
 • Bolsward 1869 - 1873
  zelfstandig architect en directeur van de gasfabriek
 • Roermond 1873 - 1876
  tot 1875 bureauchef op het atelier Cuypers & Stoltzenberg
 • Den Haag 1876 - 1932
  begon als Rijksbouwkundige voor de Gebouwen van Financiën en werd vervolgens o.a. rijskbouwmeester
geboren
werkzaam in
overleden
Ingevoerd op: 1996-03-18; Laatste wijziging: 2021-11-18

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?