Mainmenu

Joris-Karl Huysmans

man / Frans
Kwalificaties
kunstcriticus, auteur
Werkte tevens als ambtenaar op het ministerie van binnenlandse zaken. Vooral bekend als auteur van A rebours, een van de belangrijkste romans van het Decadentisme (in 1977 onder de titel 'Tegen de keer' in het Nederlands veertaald door Jan Siebelink). Naast romans schreef hij kunstkriteken; ook in een aantal van zijn romans (vooral: A rebours) speelt kunstkritiek een rol. Schreef verder een verslag van zijn reis door Holland, die in twee bijdragen verschenen in: Le Musée des Deux Mondes, 15 februari 1877, en La Revue Illustrée, 15 december 1886 en 15 januari 1887. In een vertaling van Rosalien van Witsen uitgegeven in Amsterdam, 2001. Over Nederland publiceerde hij in Le Musée des Deux Mondes op 1 april 1875 tevens een artikel getiteld 'La Tulipe'.
Nationaliteit/school
Frans
Geboren
Parijs 1848-02-05
Overleden
Parijs 1907-05-12
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
Zoon van de uit Breda afkomstige schilder Victor-Godfried Huijsmans en de Franse onderwijzeres Elisabeth-Malvina Badin; neef van de kunstenaar Constant (Constantinus Cornelis) Huijsmans. Zijn vader voorzag in zijn levensonderhoud door o.a. het illustreren van missaals en kerkboeken; zijn grootvader Jacobus Carolus was tekenleraar aan de Militaire Academie in Breda.
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
was met Prins bevriend
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
geboren
werkzaam in
overleden
Ingevoerd op: 2005-01-13; Laatste wijziging: 2020-04-06

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?