Mainmenu
440001
1 / 1

Adele Bloch-Bauer

vrouw / Oostenrijks
Kwalificaties
kunstverzamelaar, industrieel
Bloch-Bauer en haar echtgenoot hadden nauwe contacten met kunstenaars van de Wiener Secession en vooraanstaande personen uit wetenschap en politiek; ze hadden bovendien nauw contact met de schilder Gustav Klimt, voor wie Bloch-Bauer model stond en die haar echtgenoot financieel ondersteunde; het echtpaar bezat een collectie schilderijen, tapijten, meubels en porselein; toen Bloch-Bauer in 1925 stierf liet ze een testament achter met de wens dat haar man de zeven schilderijen van Klimt in hun bezit na zijn dood aan de Oostenrijkse Staatsgalerie zou nalaten; na de inlijving van Oostenrijk door de nazi's in 1938, vluchtte haar echtgenoot naar Zwitserland, hij moest zijn eigendommen achterlaten en de werken van Klimt werden door de nazi's geconfisceerd; toen hij in 1945 stierf liet hij middels zijn testament al zijn eigendommen aan de kinderen van zijn broer Gustav Bloch-Bauer na; na de Tweede Wereldoorlog waren de schilderijen van Klimt echter in het bezit van de Oostenrijkse overheid gekomen; in 1998 ontdekte de journalist Hubertus Czernin dat de enige nog levende erfgenaam, Maria Altmann, recht had op de werken; zij begon daarop in 2000 met juridische stappen om de werken terug te krijgen, maar het duurde tot 2006 tot ze de schilderijen daadwerkelijk kreeg; kort daarna verkocht ze vier van de doeken op een veiling bij Christie's; in juni had Altmann al het portret 'Adele Bloch-Baur I' verkocht aan Ronald Lauder
Nationaliteit/school
Oostenrijks
Geboren
Wenen 1881-08-09
Overleden
Wenen 1925-01-24
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
getrouwd met Ferdinand Bloch-Bauer; tante van Maria Altmann
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
geboren
werkzaam in
overleden
Ingevoerd op: 2012-01-23; Gewijzigd op: 2017-03-30

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?