Mainmenu

De stadswallen van Utrecht

Een tentoonstelling in Den Haag, met enkel gezichten op Utrecht: deze week opent De stadswallen van Utrecht door de ogen van Herman Saftleven en Maite Meijlink. De tijdelijke expositie bij het RKD laat de spannende wisselwerking zien tussen zeventiende-eeuwse tekeningen en foto’s uit 2022.


Bruiklenen uit Utrecht

In de zeventiende eeuw zijn de Utrechtse stadswallen prachtig in beeld gebracht door Herman Saftleven (1609-1685). Meer dan 150 van zijn tekeningen van de ommuring bleven bewaard. De expositie toont hiervan een selectie, met dank aan Het Utrechts Archief dat een aantal tekeningen in bruikleen gaf. Ook zijn er kopieën van Saftlevens stadgezichten te zien, gemaakt door andere kunstenaars in de achttiende eeuw, toen topografische tekeningen een gewild verzamelobject waren.


Hedendaagse fotografie

Om Saftlevens zeventiende-eeuwse tekeningen te vertalen naar het Utrecht van vandaag, werd aan de Utrechtse fotograaf Maite Meijlink (2001) gevraagd om foto’s te maken. Zij is derdejaars studente Image and Media Technology aan de HKU en legt zich met name toe op film en fotografie. Geïnspireerd door Saftlevens tekeningen bracht Meijlink de Utrechtse stadswal – of wat daar nog van over is – opnieuw in beeld. Het vangen van de expressie en het gevoel dat zich in de tekeningen openbaart stond voorop. Op de expositie bij het RKD wordt haar werk voor het eerst getoond.

1. Herman Saftleven, De ‘toren met de boom’, circa 1663, collectie Het Utrechts Archief
2. Maite Meijlink, Utrechtse singel en Hoog Catharijne, 2022


Wandelen over de Utrechtse stadswal

Meer zien van het Utrecht van Herman Saftleven en Maite Meijlink? Onlangs verscheen het boekje Wandelen over de Utrechtse stadswal. Tekeningen van toen en foto’s van nu, een uitgave van het RKD. Conservator Laurens Schoemaker zette een kunsthistorische stadswandeling rond de Utrechtse binnenstad uit aan de hand van twintig tekeningen van Saftleven en evenveel hedendaagse foto’s van Meijlink als tegenhanger.

De expositie De stadswallen van Utrecht door de ogen van Herman Saftleven en Maite Meijlink loopt tot in het voorjaar van 2023. Dan verschijnt ook de digitale RKD Study over Herman Saftleven, waarin alle Utrechtse stadswaltekeningen van Saftleven worden beschreven en geanalyseerd.


Afbeelding: Herman Saftleven, Gezicht op Utrecht vanuit het westen, 1684, collectie Rijksmuseum Amsterdam