Mainmenu

Albert Blankert (1940-2022)

Op 22 november 2022 overleed kunsthistoricus dr. Albert Blankert op 82-jarige leeftijd te Amsterdam. Ruim 50 jaar geleden was hij voor enkele jaren onze collega in het RKD, destijds gevestigd aan de Korte Vijverberg.

Binnen het vakgebied van de Oude (Nederlandse) kunst kon en kan niemand om Albert Blankerts bijdragen heen. In de bibliotheek van het RKD verwijzen minimaal 60 publicaties naar hem, uiteenlopend van het vroege Artisti olandesi e fiamminghi in Italia: mostra di disegni del cinque e seicento della collezione Frits Lugt uit 1966 (samen met Jan van Gelder en Carlos van Hasselt), via de indrukwekkende Johannes Vermeer van Delft: 1632-1675 (1975), God en de Goden (1981), Nieuw licht op de Gouden Eeuw : Hendrick ter Brugghen en tijdgenoten (1986), Masters of 17th-century Dutch landscape painting (1987) en Hollands classicisme in de zeventiende-eeuwse schilderkunst (1999), tot het meer recente Jezus in de Gouden Eeuw (2000) en bijdragen aan Caesar van Everdingen (2017). In de tussenliggende jaren verschenen ook nog eens belangwekkende studies en (museum)catalogi over kunstenaars als Avercamp, Bol, Rembrandt en Van Swanevelt en de (deel)collecties van onder meer Museum Bredius, het Amsterdam Museum en Het Mauritshuis.

Het RKD gedenkt Albert Blankert als een buitengewoon getalenteerd en invloedrijk kunsthistoricus, die door zijn bijdragen – ook als docent aan de Universiteit Utrecht – het vakgebied van de Oude kunst enorm heeft verrijkt en een weg heeft gewezen. En daarbij als een uiterst scherpzinnig collega, wiens kennerschap en expertise van doorslaggevende invloed waren.